Zomerkado

Ik vind het een mooie traditie van Zorgwerk. Twee keer per jaar krijgen alle medewerkers een kado, een kleine attentie als blijk van waardering voor hun inzet.

Toevallig weet ik dat het tweejaarlijks uitzoeken van een kado heel wat voeten in de aarde heeft. Probeer maar eens elke keer iets te verzinnen dat bij 3000 medewerkers in de smaak valt. Achter de schermen wordt er in dit verband heel wat af gepiekerd. En Zorgwerk maakt het zichzelf ook bepaald niet makkelijk: het kado moet ergens voor staan, het moet leuk zijn,  functioneel of alle twee, het liefst ook duurzaam, maar het moet vooral ook hip zijn of anders wel trendy. Maar het allerbelangrijkste is dat medewerkers er blij van worden.

Het zoeken begint met een brainstorm in de groep. Persoonlijk vind ik een brainstorm heel prettig. Eindelijk kun je iets opperen zonder dat een ander er meteen irritant doorheen gaat zitten twitteren. De brainstormleider schrijft alle ideeën zonder blikken of blozen klakkeloos op een flipover: een pepermuntjesdispenser in de vorm van een huis, een schuifpuzzel van de Grexit, een Thumbs up LED sleutelhanger met het opschrift Positivo, een handventilator, een handige opvouwbare koeltas voor zes blikjes Radler, een bio minituin in een houten kistje, een tekentang, een spaarpot in de vorm van een euro of een zelfdenkende stappenteller en ga zo maar door.

In de volgende fase – waarin een besluit moet vallen – wordt altijd even teruggegrepen op eerdere ervaringen. Zwetend en met hoogrode koppen stond het hele managementteam enkele jaren terug rond een onafzienbare berg verantwoorde en duurzame teenslippers in diverse kleuren en maten die niet in paren aangeleverd waren. Dat werd urenlang sorteren op het hoofdkantoor.

Kijk, op zich wil je dat niet, vooral omdat het niets toevoegt. Maar ze deden het graag. En het werd een succes, medewerkers waren er blij mee. Vooral toen Zorgwerk op de vestigingen een passpiegel regelde: konden medewerkers zien – wat hen qua slippers aan de teen – goed stond. En als je op een dag aan zee met die slippers door het zand struinde, zag je de naam Zorgwerk op het kleffe zand geprojecteerd.

Maar goed, na de brainstorm en de terugblik moet je verder. Een kloek besluit nemen. De stappenteller haalde het niet: aan fysieke inspanning ontbreekt het de Zorgwerk medewerkers niet.

Het werd de selfiestick. Omdat het mooi aansluit bij de app – kies je eigen diensten. Zodat je zelf kunt bepalen waar en wanneer je wilt werken. Zodat je kunt bepalen wanneer je met die stick zelf eens in de picture wil staan. Dat verdien je.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: