Luisteren

Ik wil me nergens op laten voorstaan (ik heb het ook maar van internet), maar volgens de Chinese filosoof Confucius heeft een mens twee oren en één mond om twee keer zoveel te luisteren als te praten. Moeilijk!

Uit onderzoek blijkt namelijk dat we gemiddeld 17 seconden luisteren voor we iemand in de rede vallen en zelf gaan praten.

Ooit iemand horen zeggen dat hij met iemand gaat luisteren? In plaats van dat hij met iemand gaat praten?

Luisteren is van groot belang in relaties tussen mensen. En zeker in de zorg. Mensen willen zich begrepen voelen. Het gevoel hebben dat de ander hem letterlijk ‘verstaat’.
Maar het is diep menselijk: we zijn eerder praters dan luisteraars.

Ik moet eerlijk zeggen dat mijn moeder een prater was. Zelf heb ik dat – denk ik – niet. En dan is dat behoorlijk irritant. Had ik een probleem, dan was ik nog geen drie zinnen op weg, of ze wist al raad. Als ik nou gewoon eens afwachtte of die jongen me nog ging bellen.

En als ik in de put zat, was dat nergens goed voor. Daar had ik alleen mezelf mee. Als ik nou gewoon eens elk weekend met mijn verrekijker in de bossen naar vogels ging kijken. En was ik in de war dan ging ze ongevraagd mijn probleem analyseren.

Moest ik ineens op onstichtelijke tijdstippen baantjes gaan trekken in het zwembad of op zangles om beter vanuit de buik te leren ademen. Of nog erger: zat ik midden in een verhaal over ruzie met mijn beste vriendin, begon zij doodleuk over een jeugdliefde te praten. Of over een vrouw die was voorgekropen bij de slager. Of over de slager zelf. Dat was me een rauwdouwer als het om vrouwen ging.

En het enige wat ik wilde was dat zij echt naar me luisterde. Dat ze ervoor ging zitten. Dat ze niet ondertussen in de tv-gids zat te bladeren. Of naar buiten loerde om te zien of de buurman al thuis was. Dat ze me vragen zou stellen, zodat ik me gehoord voelde.

Niets is fijner dan je kunnen uitspreken, en dat er iemand tegenover je zit die je aankijkt. Die contact met je maakt en weet wat het is om te zwijgen en je niet in de rede valt. Zodat jij je verhaal kunt vertellen.

En nog fijner is het als iemand ingaat op je gevoel, op wat je echt bezighoudt.
Meestal gaat het helemaal niet om een oplossing. Mensen willen contact, gezien en gehoord worden.

Kijk, bij de indianen hadden ze een praatstok. Als iemand de praatstok in handen had, mocht hij praten en moesten de anderen zwijgen. Ik vind dat geforceerd overkomen. Dat hebben wij toch helemaal niet nodig? Dat kunnen wij toch beter?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: