Dag van de Zorg

Eerlijk gezegd heb ik het niet zo op al die dagen ‘van’. Ik heb eens gekeken op de issuekalender 2016 en je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een dag, een week, een maand of een jaar ‘van’.

Zo hadden we op 19 maart de Landelijke Compostdag, die overigens ongunstig samenviel met de Landelijke Loslaatdag én de Landelijke Opschoondag. Probeer daar met je compost maar eens overheen te komen.

Op 6 mei hebben we dan de Internationale Bellenblaasdag en op 21 mei De Dag van het Aangespannen Paard. 
Juli is wat karig bedeeld, maar op 6 juli is het gewoon Wereldkusdag. Dit jaar valt het Weekend van het Varken op 10 en 11 november en 19 november is het alweer Wereld Toiletdag.

Persoonlijk ben ik wel heel blij met de Dag van de Zorg op 12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale. Ze is de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Ze stond bekend als ‘The Lady with the lamp’ in de Krimoorlog. Ze verzorgde de gewonden en stond de stervenden bij. Belangeloos en met passie. Maar ze was veel meer dan dat, ze was een voorvechter van werkende vrouwen, een feministe die het moest stellen zonder de Dag van de Vrouw. 

Ik sta er misschien niet zo neutraal in, maar wat zouden we moeten beginnen zonder mensen die zich met hart en ziel inzetten voor anderen. En niet één Dag, maar elke Dag.

Onlangs was ik bij een diploma uitreiking van een collega. Er waren nogal wat speeches met als motto ‘wat is nu eigenlijk een goede verzorgende?’

De directeur hield een betoog over de geschiedenis van samenwerking en fusies in het licht van ‘handen aan het bed’, de zorgmanager had het
over zelfsturende teams en leren in het kader van eigen verantwoordelijkheid en zelfreflectie.

En toen stapte er een nog tamelijk jong meisje het podium op. Ze hield het kort. Ze was zelf net afgestudeerd zei ze. ‘Ik denk dat het eigenlijk heel eenvoudig is: een goede verzorgende is iemand die – als ze zegt dat ze komt – ook kómt.’
Daarmee raakt ze de essentie. Zorg voor anderen komt direct uit het hart. Je wilt er zijn. Je wilt helpen. De ander laten ervaren dat je er voor hem bent.

Zorgwerk waardeert dat. Niet omdat het nu eenmaal zo hoort, maar omdat Zorg ertoe doet, omdat jullie ertoe doen. Jullie werk, jullie toewijding. Elke Dag.

De Dag van de Zorg op 12 mei valt dit jaar in de Ziekte van Lyme Awareness Maand en dat allemaal na de Week van de Teek in april.

Ik heb begrepen dat 2016 het Internationale Jaar van de Peulvruchten is. Een pinda schijnt nu ook een peulvrucht te zijn en wie meer wil weten kan terecht bij de Bruine Bonen Bende.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: