Opleidingen

Zorgwerk vindt het opleiden van medewerkers heel belangrijk. Ook als je al wat ouder bent. Bij blijven, jezelf ontwikkelen, daar gaat het om.

Juist nu er in de zorg zoveel verandert. Werken in een instelling is iets heel anders dan werken bij de mensen thuis. Dan moet je zelf met oplossingen komen, zijn er nu eenmaal geen collega’s in de buurt aan wie je iets kan vragen. Bovendien worden er tegenwoordig steeds hogere kwaliteitseisen gesteld.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er best tegen op zag, die eerste keer. Ik zag mezelf al staan in zo’n zweterig zaaltje met collega’s die ik helemaal niet ken. Met een trainer die omstandig gaat uitleggen wat ik waarschijnlijk allang weet. En dat je dan bij aanvang van de middag een kopje thee krijgt in zo’n wit plastic bekertje en wat onhandig om je heen staat te kijken of je ook bekenden ziet. En dat je de hele middag stil moet zitten op van die harde klapstoelen en dat je bij afloop uit een berg jassen op een stoel je eigen jas moet zien te vissen. Die dan natuurlijk net helemaal onderaan ligt.

En het onderwerp sprak me ook niet direct aan. Oké, ik mocht kiezen tussen de cursus ‘steunkousen aantrekken’ of ‘incontinentie’, maar dan nog. Ik hoopte maar dat we niet op elkaar hoefden te oefenen. Maar het viel me ontzettend mee. Het bleek heel leuk om onbekende collega’s te ontmoeten.

Er hing echt een ‘wij van Zorgwerk sfeertje’. Dat kwam ook door de trainer, die was helemaal niet saai of zo. En niks geen plastic bekertjes, er werd goed voor ons gezorgd. En je kreeg ook nog een soort van certificaat. Volgens de trainer is het heel goed om aan jezelf te blijven werken: dan heb je een betere positie op de arbeidsmarkt.

Zorgwerk geeft nog veel meer cursussen: een medicatiemodule, wondverzorging, palliatieve zorg, hygiëne en een cursus hostmanship. Huh? Nou ja, hostmanship is de kunst om mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Het is eigenlijk een ander woord voor gastvrijheid.

Zorgwerk heeft dit jaar al meer dan 50 groepen geschoold. Op álle onderwerpen. En als er opdrachtgevers zijn die graag willen dat hún Zorgwerk medewerkers specifiek geschoold worden op een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld hygiëne, kan dat ook.

Ik heb gevraagd of je bij Zorgwerk ook een cursus ‘spiritueel consulent’ – zeg maar helderziende – kon volgen. Dat leek me ook super interessant. Maar dat kon niet. Zorgwerk geeft alleen cursussen die gericht zijn op het eigen werk. Zo’n cursus voor helderziende kan alleen als je werkeloos bent en dan via het UWV. En een cursus bloemschikken (zeg maar om het thuis voor de mensen extra gezellig te maken) doen ze ook niet.

Toch jammer.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: