Goede voornemens

‘Ik ben begonnen aan het nieuwe jaar,’ riep een van mijn beste vriendinnen enthousiast uit op 2 januari. Ze had al een dag lang niet gerookt, had twee stuks fruit gegeten, en voor het eerst sinds maanden haar hardloopschoenen weer eens aan gehad. Gewoon om te proberen of ze nog goed zaten. Ze was een beetje uitgekeken op de kleur: zó 2014, maar verder zagen ze er nog als nieuw uit.

‘En anders is het nieuwe jaar wel aan jou begonnen,’ flapte ik er per ongeluk uit. En ik had me nog zo voorgenomen om in het nieuwe jaar niet meer zo impulsief te reageren.

Goede voornemens. Wat moet je ermee? Slechts één op de zes mensen lukt het om zich aan zo’n ‘goed voornemen’ te houden. Loesje zou zeggen: een goed voornemen moet je niet hebben, een goed voornemen moet je doen.

Ik las ergens dat je goede voornemens zo concreet mogelijk moeten zijn. Dus niet: ‘ik wil een tevreden mens zijn’, ik wil afvallen’ of ‘ik wil nieuwe dingen leren,’ maar: ‘ik wil de dag vaker afsluiten met een fijn gevoel, ik wil tien kilo afvallen in vier maanden of ‘ik ga in maart een cursus handletteren volgen.’ Handletteren schijnt heel trendy te zijn.

Opvallend genoeg doet het voornemen ‘Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden’ dit jaar goede zaken.

En uit een lijstje in het AD blijkt dat wij gelukkig worden van drie dingen:

  • Humor, grapjes maken met collega’s
  • Iets bijdragen aan een ander of aan de maatschappij
  • In een flow raken omdat we doen wat we graag doen

In ons werk ligt het geluk dus als het ware voor het oprapen. Even los van de werkdruk natuurlijk :-).

Ik heb maar één voornemen voor 2017: en die gaat over de werkdruk. Die heb ik voor een deel zelf in de hand. Ik wil mijn werk met passie doen, maar niet overbelast raken. Als ik mensen niet in de steek wil laten, als ik goed voor anderen wil zorgen, dan moet ik ook goed voor mezelf zorgen: verstandig eten, op tijd ontspannen, sporten, geen werk mee naar huis nemen, me niet laten verleiden tot oeverloze discussies, maar gewoon op tijd aankaarten wat er beter kan.

Maar ook: plezier hebben met collega’s, genieten van het zorgen voor mensen.

En ik ga mijn vriendin – die inmiddels nog maar één sigaret per dag rookt – vragen of ze mijn maatje wil zijn: samen op zoek naar de juiste balans.

En af en toe lekker feesten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: