Groeien

De lente is begonnen, de zon schijnt en de planten in de tuin lijken te strijden om wie zich als eerste aan het ondergrondse winterse bestaan weet te ontfutselen.

Wie kent hem niet? Erik Scherder, de overbeweeglijke professor die regelmatig te zien is in De wereld draait door en niet schroomt om op tafels en stoelen te gaan staan om zijn verhaal kracht bij te zetten. Het schijnt dat hij op zijn werkkamer in plaats van een stoel een deskbike heeft, zeg maar een bureaufiets. Want: zitten is het nieuwe roken.

Wie kent zijn verhaal niet? Je moet bewegen om je brein fit te houden. Zijn boek, een regelrechte bestseller, heet niet voor niets: Laat je hersenen niet zitten. Scherder heeft gelijk, maar er zijn ook andere manieren om je hersenen op peil te houden en dat is leren, jezelf blijven ontwikkelen.

Vorig jaar heeft Zorgwerk maar liefst 179 trainingen verzorgd voor o.a. verzorgenden en verpleegkundigen. En medewerkers nemen daarin zelf het voortouw: door zich via de app aan te melden voor bijvoorbeeld een cursus wond verzorgen of catheteriseren.

Want al ben je bevoegd om een bepaalde handeling uit te voeren, je moet er zelf voor zorgen dat je bekwaam blijft. Zoals je er ook zelf op moet letten of je digitale handelingenlijst nog actueel is. Een jaarlijkse update van de lijst is aan te bevelen.
Ik heb trouwens een jongere collega aangeraden om de cursus medicatie uitzetten te volgen. Deze wekelijkse cursus staat ook open voor helpenden. Wie de cursus met succes én een certificaat heeft afgesloten, mag voortaan zelfstandig medicatie uitzetten en toedienen.

Vroeger waren dat soort cursussen vaak oervervelend. Kleine kale zaaltjes met net iets te harde stoelen, zonder kapstok om je jas op te hangen. Zie dan die jas maar eens terug te vinden in zo’n ondefinieerbare stapel.

Het was frontaal onderwijs: man of vrouw voor de klas, en wij maar schrijven. Readers ho maar.

Mijn collega was razend enthousiast. De sfeer was goed, ze kreeg een reader, de docent wist het goed te brengen, er was volop ruimte voor vragen en het huiswerk was pittig, maar goed  te doen. Voor haar was het een volgende stap.

Dat is ook wat Zorgwerk beoogt: medewerkers de kans geven om hun bekwaamheden op peil te houden én om door te groeien. Sinds maart is er een praktijkbegeleider aangesteld. Zij kan medewerkers op de werkvloer ondersteunen bij het uitvoeren van voorbehouden handelingen.

Mijn collega is blij, ze wordt nu vaker gevraagd door opdrachtgevers en ze kan meer diensten aannemen. Er zit ook een nadeel aan zo’n cursus: je moet de hele tijd zitten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: