Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Vroeger zat ik op gymnastiek, bij meester Theunissen. Hoogtepunt was de jaarlijkse uitvoering in een Romeins aandoend openluchttheater – kortweg de kuil genoemd – voorafgegaan door een feestelijke optocht door het dorp in een kek gérend wit jurkje.

Ik zie me nog staan in die kuil met in elke hand een houten knots die we op de maat van de muziek sierlijk door het luchtruim dienden te bewegen.

Ik ben op 12-jarige leeftijd afgehaakt toen ik bij een dislock in de ringen mijn schouder blesseerde en mijn grote teen brak bij een oefening op de brug met ongelijke leggers.

Sindsdien is het sporten er lange tijd geheel bij ingeschoten, voornamelijk omdat ik iets tegen zweten heb.

Maar ja, je ontkomt er niet aan in dit tijdsgewricht. Ik word een dagje ouder, ik heb een verantwoordelijke baan, en je wilt toch fit blijven.

Recent is een artikel in een gezaghebbend wetenschappelijk tijdschrift verschenen: wie onvoldoende beweegt gaat voortijdig dood. Wat voortijdig is blijft in wetenschappelijke artikelen doorgaans vrij duister, want het gaat in onderzoeken altijd over grote groepen.

Terwijl ik natuurlijk persoonlijk helderheid wil over de vraag hoeveel jaar het mij oplevert als ik drie keer per week loop te beunen in de sportschool. En daar is op zich niets mis mee, behalve dat het om sporten gaat en dat de dames van de receptie bij binnenkomst ‘goedemorgen’ en ‘veel plezier’ zeggen, terwijl ik dat niet ga hebben.

Er staat ook in het artikel dat ik door de week helemaal niet hoef te sporten. Als ik de kans op een voortijdige dood met 30 % wil verlagen hoef ik enkel in het weekend drie uur stevig te wandelen. Niet sloom kuieren maar echt hoppa met fikse armzwaaien en ferme passen de straat op of de natuur in.

Het gaat om de duur: anderhalf uur per dag en niet stiekem smokkelen door die anderhalf uur op te delen in drie keer een half uur, omdat je bijvoorbeeld toch de hond moet uitlaten. Dat doet namelijk niks voor een voortijdige dood.

Wat verder glashelder werd: zitten is dodelijk. Zitten is het nieuwe roken. Wie rookt én veel zit kan het beste alvast contact opnemen met een uitvaartonderneming.

Wie tien uur per dag zit, heeft 40 tot 60 procent kans om voortijdig te overlijden.

De boodschap is dan ook: onderbreek het zitten. Ga eventueel fietsend werken (op een deskbike), neem de trap, en grijp echt élke kans aan om te gaan staan, ongeacht waar. Stoor je niet aan visite, neem je tijd in de bioscoop, en trek je niets aan van eventueel commentaar van omstanders.

Die kunnen ook gewoon gaan staan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: