Vertrouwen in de toekomst

Ik heb natuurlijk geen verstand van politiek of van het Regeerakkoord. Mijn vader zei altijd dat de politiek sprookjes bedenkt die nooit uitkomen, maar dat ze die sprookjes wel heel mooi opschrijven. Het nieuwe kabinet zegt dat ze werk wil maken van de zorg.

Daarom gaat het kabinet Rutte III de bezuinigingen van Rutte II in de ouderenzorg terugdraaien. Mijn vader zei altijd dat de politiek de put pas dempt als het kalf verdronken is.

Het kabinet zegt in het regeerakkoord dat ‘duizenden zorgprofessionals elke dag met kennis en toewijding bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen en hun omgeving.’

Maar veel van die collega’s heb ik zien vertrekken door sluiting van verzorgingshuizen en bezuinigingen in de thuiszorg. Nu komt er plotseling 2 miljard euro bij. En niet omdat de zorgprofessionals en bestuurders van de ouderenzorg daar al lange tijd op hamerden. Nee, vanwege een manifest van Hugo Borst, voetbaljournalist met een moeder in een verpleeghuis. Precies op het moment dat er kritiek kwam op de zorg voor de moeder van staatssecretaris van Rijn.

In de Wereld draait door komt dan alles samen: van Rijn, een lotgenoot van zijn vader, Hugo Borst. En dan kan de politiek er niet meer omheen.

Zo gaat dat. En nu maar rechtbreien wat scheef ging. Mijn vader zei altijd: ‘ze zeggen dat regeren vooruitzien is. Maar volgens mij is regeren repareren wat achteraf heel onverstandig was.’

In het regeerakkoord wordt ook werk gemaakt van eenzaamheid. Het kabinet wil komen ‘tot een uitwisseling van effectieve lokale aanpakken van eenzaamheid.’

Dat wil zeggen dat de ene gemeente goede ideeën moet overnemen van andere gemeenten. Het kabinet zou toch moeten weten dat we in Nederland een broertje dood hebben aan het van elkaar overnemen van goede ideeën.

Als ik zoiets lees moet ik aan mijn oma denken. Zij wilde onder geen beding naar een verzorgingshuis. Ze keek wel uit. ‘Zeker tussen al die oude besjes zitten.’ Maar toen ze bijna negentig was, en op haar flatje drie hoog achter de trap niet meer af kon, was ze maar wat blij toen ze tussen die andere besjes zat. ‘Had ik veel eerder moeten doen.’

Normaal lees ik zo’n regeerakkoord niet. Maar nu het me gevraagd is, wil ik wel wat zeggen. Drie dingen.

Hou toch eens op met te zeggen dat jullie iets gaan doen aan al die administratieve rompslomp. Hou toch eens op met de politieke opwinding als er ergens in Nederland iets fout gaat. We zitten niet te wachten op weer een nieuwe regel als uitkomst van een politiek spel.

Luister eens echt naar werkers in de zorg. Zij weten wat er fout gaat en wat nodig is. Dát geeft pas vertrouwen in de toekomst.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: