Maatjes – werken in de zorg

Ik schreef er de vorige keer al over. Vroeger hadden wij geen idee over ‘digitaal’. Dat woord bestond niet. Of misschien ook wel, maar dan kende ik het niet.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik me nog steeds een beetje een ‘digibeet’ voel.

Het had ook wel iets: was je te laat op een afspraak, dan stopte je bij een benzinepomp, graaide nerveus in je tas of in je jaszak naar een kwartje of een euro – dat er natuurlijk niet in zat – en als je dan gewisseld had in een rij die je ook wel weg kon kijken, deed de telefoon het niet of was er iemand wanhopig bezig om telefonisch zijn relatieproblemen op te lossen.

Maar je kon intussen wel een Mars kopen: dat was toen suiker nog suiker was en geen vergif. Ik heb ook nooit meegemaakt dat ik ervan ging stuiteren.

Had ik het de vorige keer over de menselijke maat, dit keer gaat het over maatjes. Want Zorgwerk heeft iets nieuws. Met de app kun je – na een update – vrienden worden met collega’s. Zorgwerk als ‘social community’, een soort intern Facebook, maar dan zonder reclame.

Als je dan vrienden bent, kun je elkaars planning zien, diensten ruilen en het zo uitkienen dat je bijvoorbeeld samen met een maatje van Zorgwerk op eenzelfde afdeling werkt. Dat kan natuurlijk alleen als je in de app aangeeft dat je dat wil. Privacy voorop, want met de ‘sleepwet’ is het woord privacy weer helemaal ‘hot’.

Zorgwerk blijft vernieuwen en is daarin uniek: er is geen enkele andere uitzendorganisatie die sociale contacten via een eigen netwerk mogelijk maakt.

En dat is fijn, want werken in de zorg is geen 9-17 uurs baan. Onregelmatig werken heeft voordelen: je bent thuis als anderen moeten werken en je kunt, zeker bij Zorgwerk, zelf bepalen óf en wanneer je werkt. Maar het heeft ook nadelen: je kunt er niet bij zijn als er op zondag in de familie een feestje is, je moet altijd keuzes maken.

De app gaat helpen. Naast een sociaal leven buiten het werk, ligt een sociaal leven op het werk nu ook binnen handbereik. Vrienden maken met de leuke collega die je bij een scholing ontmoette, maatjes zoeken: met de nieuwe app gaat dat makkelijk en simpel. Dat is prettig. De mens is een sociaal wezen, een mens is pas mens met andere mensen. En wie zorgt, heeft zelf ook behoefte aan aandacht.

Zelf loop ik trouwens ‘digitaal’ nog steeds niet voorop. Ik zit bijvoorbeeld niet op Instagram. Maar misschien ook wel omdat ik helemaal niet fotogeniek ben.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: