Hooikoorts

Hebben we net die geniepige griepgolf achter de rug, lopen veel collega’s weer te niezen en te proesten omdat ze hooikoorts hebben. Zelf heb ik het niet, maar mijn zus wel. Die liep  geregeld met van die tranende jeukende ogen rond en maar niezen. Daardoor weet ik er toevallig ook iets meer van. Van mijn zus dus.

Hooikoorts is een allergie voor pollen (stuifmeel van bomen en grassen), die in de lucht zweven, in je luchtwegen komen en daar een ontstekingsreactie van de slijmvliezen veroorzaken. Als het droog en warm is, heb je er het meeste last van. Als er veel pollen in de lucht zijn (raadpleeg de hooikoortsradar!) kun je dus het beste binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden, maar dat is ook zo wat.

Je kunt je klachten ook gewoon serieus nemen en naar de dokter gaan, er is van alles aan te doen.

Handen wassen om het te voorkomen (zoals bij griep) helpt trouwens niet, het is geen kwestie van hygiëne en besmettelijk is het ook niet.

Natuurlijk zijn er tegenwoordig gespecialiseerde apps voor op je smartphone om er greep op te krijgen.

Over apps gesproken. Ik ben nog van de app-loze generatie en ik vraag me af hoe ik in hemelsnaam al die decennia ben doorgekomen zonder tomtom, mobiele telefoon, apps en Facebook. Wat deed ik de hele dag, hoe kwam ik van Amsterdam in Bakkeveen, ik had ook maar drie vrienden.

Bij Zorgwerk maken ze ook werk van vrienden en ‘verbinding’. Via het interne vriendschapsnetwerk ‘the community’ zijn al 1600 vriendschappen gesloten.

En daar blijft het niet bij.

Je kunt ook nieuwe collega’s ontmoeten bij de praktijkdagen.

Zorgwerk heeft namelijk een nieuwe training ontwikkeld. Je kunt nu de scholing voor zes verschillende handelingen online volgen. Als je denkt dat je het onder de knie hebt, kun je je aanmelden om dat in de praktijk te laten zien. De eerste praktijkdagen zijn geweest en dat was een succes. Collega’s vinden het leuk. En het is belangrijk want om de drie jaar moet je je bevoegd- en bekwaamheden op orde hebben.

Nog even over mijn zus.

Die is er inmiddels helemaal vanaf, van die hooikoorts. Eerst heeft ze haar tijd verdaan met niets doen, toen met middeltjes die niet werkten, en toen ze eindelijk naar de dokter ging heeft ze een allergietest ondergaan en bleek ze ook nog eens allergisch te zijn voor de huisstofmijt.  Ze heeft immunotherapie gehad en niezen doet ze niet meer.

Ik wel.

Ik heb geen hooikoorts, maar wel eindeloze niesbuien, waar niets tegen te beginnen is.

Het ergste is dat ik eens gelezen heb dat je per nies 40.000 hersencellen verspeelt.

Het is dat we er zoveel hebben….

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: