Big Brother

Het is lang geleden dat ik het boek 1984 van George Orwell las. Die Orwell had wat je noemt een tamelijk vooruitziende blik. Het boek verscheen in 1949 en gaat over de staat Oceanië, waar de grote almachtige leider, genaamd Big Brother, alle inwoners nauwlettend in de gaten houdt. In alle huizen hangen camera’s: ‘Big Brother is watching you.’

Big Brother had in dat boek altijd gelijk en hij nam nooit verkeerde beslissingen.

John de Mol zag er destijds een formatje in en voor we het wisten zaten we vanaf 1999 wereldwijd naar het schaamteloze tv programma Big Brother te koekeloeren. Maar een inbreuk op de privacy van de deelnemers was het niet. Ze wilden het immers zélf.

Op 25 mei 2018 is dan de langverwachte Algemene verordening persoonsgegevens (AVG) in werking getreden. In heel Europa!

Zorgwerk heeft veel werk gemaakt van deze nieuwe verordening. Omdat het belangrijk is dat de privacy van medewerkers bij Zorgwerk goed geborgd is. Medewerkers moeten er op hun beurt op toe zien dat zij zorgvuldig omgaan met de gegevens van hun cliënten.

Alle medewerkers kregen een bericht over de aanpassing van het privacy statement. Zorgwerk heeft daarnaast ook afspraken gemaakt met andere partijen, zodat gegevens van medewerkers ook bij hen beschermd worden.

Het was een hele klus, maar de moeite waard.

De AVG stelt dat er een rechtmatige grondslag moet zijn om gegevens van personen op te slaan, te verzenden of te kopiëren. Ook mogen gegevens niet zomaar eindeloos bewaard worden.

Even een kopietje maken van het paspoort is verleden tijd en personeelszaken kan ook niet zonder toestemming de Facebook pagina van een sollicitant checken.

De burger heeft meer rechten gekregen in de AVG. Persoonlijk vind ik het recht op vergetelheid heel tof: een medewerker mocht al aan een organisatie vragen om zijn persoonsgegevens te verwijderen uit de bestanden, maar mag nu óók eisen dat de organisatie zorgt dat die verwijdering ook plaats grijpt in alle organisaties waarmee de gegevens gedeeld zijn.

Wat ik wel een ‘dingetje’ vind: als ik ooit op internet heb gezocht naar een opblaasbaar familiezwembad voor in de achtertuin, krijg ik ongevraagd aanbiedingen van bijvoorbeeld een snorkelset in mijn mailbox.

En als ik door het land reis en ik zou toevallig in beeld zijn bij een overheidsinstantie in verband met een of ander ongelukkig incident, dan weet men precies wanneer ik waar ben geweest.

Daar helpt geen AVG aan. Trouwens ook niet aan wat ik zelf allemaal op social media drop.

Het schijnt dat de mailbox van veel mensen vlak voor 25 mei helemaal volliep met verzoeken van online bedrijven om de persoonsgegevens te mogen behouden.

Ik heb daar niets van gemerkt.

Kennelijk ben ik al in de vergetelheid geraakt zonder erom te vragen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: